Robot sau Cobot: 5 diferențe cheie
În ce moduri diferă un cobot de un robot industrial?
Conceptul de cobot (collaborative robot) a apărut în anul 1995 ca parte a unei cercetări conduse de General Motors Foundation. Ideea de la care a pornit totul a fost cea de a creea roboți atât de siguri încât să poată lucra cot la cot cu oamenii. Acum, 20 de ani mai târziu, coboții și-au gasit locul în fabrici și, de asemenea, la îndemâna publicului. Dar, in ciuda acestor lucruri, mulți nu își dau seama care e diferența dintre un cobot și un robot.
- Parteneriatul în echipele om-mașină
Roboții clasici, pe de o parte, sunt centre de putere care își desfășoară activitatea respectând un program fix, neținând cont de oamenii care lucrează în jurul lor. În aceste cazuri accidentele sunt prevenite folosind garduri și cuști.
Coboții, pe de altă parte, sunt special creați cu scopul de a lucra alături de oameni, nu doar pentru ei. În loc să fie în cușcă, lucrează într-un mediu de cooperare și ajută la sarcini complexe, care nu pot fi complet automatizate. De exemplu, pot înmâna componente oamenilor alături de care lucrează, aceștia urmând să execute asamblări mai precise sau sarcini de control al calității.
- Preluarea activităților riscante
Coboții fac activități care pot fi riscante pentru oameni, precum transportarea obiectelor ascuțite sau fiebinți. Asta duce la mai puține accidente, iar tehnicienii se pot concentra pe aspectele mai puțin grele ale producției.
- Comportament „smart” și sigur
Coboții sunt creați să lucreze alături de oameni. Rămân imobili la cea mai mică atingere mulțumită unor senzori sofisticați, pentru a preveni pericolele. Ariile restrânse și gardurile de siguranță nu mai sunt necesare.
- Flexibili și ușor de învățat
Coboții sunt foarte ușor de programat. Spre deosebire de roboții industriali tradiționali, care necesită cunoștințe specializate pentru a fi programați, unii coboți chiar învață singuri. De exmplu, un tehnician face o anumită mișcare cu un braț robotic, mișcarea urmând să fie preluată și reprodusă automat de un cobot. Altor sisteme li se pot da instrucțiuni fără a fi necesar un cod, folosindu-se o interfață grafică. Angajații pot, în acest fel, să reprogrameze simplu coboții și să îi folosească pentru o varietate de sarcini.
- Pot fi folosiți oriunde
Nu numai că sunt ușor de programat, dar sunt și relativ ușor de mutat și utilizat în alte puncte ale lanțului de producție. Majoritatea coboților pot fi puși pe orice suprafață – orizontală, verticală, pe tavan. Și sunt, de obicei, destul de ușori ca să poată fi cărați de o persoană.
Mai multe despre noile concepte și tehnologii puteți afla vizitând Hannover Messe 2017.
Cei ce doresc să participe în calitate de vizitatori își pot procura bilete de intrare gratuite accesand acest link
Pentru detalii legate de participarea la Hannover Messe, contactați reprezentantul Deutsche Messe în România și Republica Moldova:
Luminiţa Constantin
- Tel: +40 21 207 91 64;
- E-mail: [email protected]
Source: Hannover Messe
Photo/video source: Shutterstock
Comentarii recente