Roboţi industriali – ABB România, strategia de abordare a pieţei româneşti
Era digitalizării sistemelor de fabricație este în plin avânt. Și asta se întâmplă nu doar în unitățile de producție din țările avansate, ci și în cele din România. Pentru a putea face față apetitului pentru sisteme de fabricație automatizate și robotizate al companiilor producătoare din domeniul auto, și nu numai, companiile furnizoare trebuie să își pregătească strategii de abordare a solicitărilor din ce în ce mai numeroase și variate pentru roboții pe care îi produc. Pentru a afla punctul de vedere al unuia dintre liderii pieței globale de roboți, am stat de vorbă cu Tomasz WOLANOWSKI, Country Managing Director și Daniel SIRMAN, Country Sales Manager Industry Segment – ABB România & Moldova.
Interviu cu Tomasz Wolanowski, Country Managing Director şi Daniel Sirman, Country Sales Manager Industry Segment – ABB România & Moldova
T&T: De ce o strategie ABB în abordarea pieței de roboți din România?
Tomasz Wolanowski: Pentru început vreau să menționez faptul că ABB este prima companie care a introdus pe piață roboții industriali cu acționare electrică și microprocessor (IRB6) în 1974. Deci, noi considerăm că ABB este un pionier al robotizării. Ca fapt divers, acest robot este încă în funcțiune. Acum, revenind la subiect, de ce vorbim despre robotizare și roboți în România? Pentru că România este o țară în dezvoltare, care produce din ce în ce mai mult, iar unul dintre domeniile principale este cel al automatizării. Se știe faptul că în ziua de astăzi automatizarea și robotizarea producției se află încă la un nivel scăzut în România, dar, clienții devin din ce în ce mai interesați de automatizarea proceselor de fabricație.
T&T: Care sunt industriile principale care au adoptat sau vor adopta mai rapid automatizarea prin intermediul roboților?
T.W.: În primul rând, industria auto. Există în România doi mari producători de automobile pentru care sunt mai multe tipuri de furnizori. Consider că industria auto este unul dintre factorii principali ai creșterii automatizării și robotizării în toată industria și cu siguranță are cele mai multe unități în uz. Un al doilea potențial segment ar fi industria alimentară, care, deși nu este foarte consolidată în România, are un număr mare de producători care devin din ce în ce mai preocupați de calitatea produselor, exportă mai mult, produc mai mult, fapt ce duce la mai multe blocaje în procesul de fabricație, automatizarea fiind răspunsul cel mai bun la această problemă.
Daniel Sirman: Aș mai dori să adaug industria prelucrării metalului într-o accepțiune mai largă, spre exemplu construcția de acoperișuri metalice, unde există roboți care sudează, vopsesc sau ambalează produsele. Când vine vorba despre produselenoastre, avem un portofoliu complet, care conține roboțimici, medii și mari. Cei mici pot fi folosiți pentru ambalarea șimanipularea produselor de mici dimensiuni, în timp ce cei medii pot suporta o încărcătură de până la 225 de kilograme, roboțiimari fiind folosiți când vine vorba de manipularea paleților depână la 800 de kilograme.
T&T: Câți roboți ABB sunt instalați în România până acum?
T.W.: Estimările noastre cu privire la unitățile instalate în România sunt undeva între 2000 și 3000. Iar numărul crește repede – acum 4 ani existau doar 600 de roboți ABB instalați. Dinamica creșterii este optimistă, însă, cu toate acestea, trebuie să ne amintim faptul că am început de foarte jos și volumul nu este încă foarte mare.
T&T: Care este cota de piață a companiei și ce clienți importanți aveți pe piața din România?
T.W.: În lume sunt trei mari producători de roboți industriali, inclusiv ABB, care pe termen mediu și lung împart o cotă de piață aproximativ egală (30%), în România în momentul de față ABB având aproximativ 40%. Unul dintre cei mai importanți clienți vine din segmentul auto, acesta fiind grupul Dacia-Renault.
T&T: Pe viitor aveți ca obiectiv creșterea cotei de piață?
T.W.:După cum am spus, pe piață există trei mari competitori, iar pe termen lung fiecare va avea aproximativ 30%. Evoluția va depinde foarte mult de companiile multinaționale stabilite aici și care vor decide să investească în automatizare. La nivel global avem o foarte bună cooperare cu o companie foarte puternică din industria alimentară, fapt ce ne crește cota de piață. Suntem conectați și știm că pe termen lung vor veni în România alte companii, prin urmare, în următorii 7-10 ani cota noastră ar trebui să fie constant 30%. Până acum în industria alimentară nu avem un client care să aibă un număr mare de roboți instalați. Repet, industria alimentară nu este consolidată în România și nu avem un client care să aibă un nivel înalt de robotizare.
D.S.: Suntem prezenți pe piața alimentară, suntem orientați și pe segmentul alimentar și încercăm săajutăm clienții săfacăeconomii. Sigur că la nivel global avem clienți companii foarte mari.
T&T: Sunteți conectați cu Universitățile tehnice din domeniu, cărora să le transmiteți know-how?
T.W.: Avem o colaborare cu Universitatea Tehnică de Construc-ții București și sprijinim procesul de studiu din Universitatea Politehnica București cu roboții noștri, pe care studenții pot exersa. Avem trei roboți în Politehnică și am oferit licențe pentru 24 de calculatore. De asemenea, în fiecare an pe durata verii, oferim 4 internship-uri, studenții învățând cum să instaleze, să programeze și să serviseze robotul. Încercăm să investim în studenți și până acum suntem foarte mulțumiți de ei. În general, în România avem ingineri buni, iar nivelul de cunoștințe când vine vorba despre automatizare și electronică este foarte ridicat, inginerii având tendința să se orienteze spre noile tehnologii.
T&T: Cam câți oameni aveți în divizia de roboți/automatizări în România?
T.W.: La momentul de față, în România avem doar 10 oameni, ingineri de vânzări, realizatori de proiect și cei care asigură mentenanța și service-ul. În anul următor ne așteptăm să avem între 12 și 14 colegi, în principal pe partea de service, deoarece roboții au o nevoie constantă de service pentru a funcționa continuu în mod optim.
T&T: Ce alte servicii adiționale le oferiți clienților care achiziționează roboți?
T.W.: Noi nu livrăm doar roboți, noi livrăm aplicații, robotul fiind doar o parte a produsului complex pe care îl oferim. Odată cu robotul trebuie să livrăm și scule, accesorii, dar și programarea robotului. Robotul este doar o mașină pe care noi, în primul rând, trebuie să o învățăm ce și cum trebuie să execute. În al doilea rând, noi livrăm și serviciile de întreținere (after sale service). O dată la câteva luni fiecare robot trebuie verificat pentru a vedea dacă nu cumva sunt piese care trebuiesc înlocuite pentru a preveni diferite dificultăți tehnice. În al treilea rând, în cazul în care producătorul vrea să producă un nou produs, robotul trebuie reprogramat, serviciu pe care de asemenea îl oferim.
D.S.: Având în vedere faptul că ne aflăm în era digitalizării, oferim și service la distanță (remote service).
T.W.: Începând cu anul 2006, fiecare robot ABB se poate conecta la server-ul nostru, iar clientul poate primi informații despre starea robotului. De exemplu, pe baza acestor informații putem ști dacă o piesă component se poate defecta în perioada care urmează, și astfel să o înlocuim la timp pentru a asigura continuitatea producției. Oferim, deci, mentenanță preventivă, mentenanță reactivă, piese de schimb.
T&T: Toate aceste servicii le oferiți și pentru roboții pe care îi vindeți acum în România?
T.W.: Desigur, orice robot livrat de ABB prezintă posibilitatea de a putea fi conectat la internet, dar depinde de client dacă dorește sau nu acest serviciu (serviciul online). Sunt cazuri în care clienții consideră acest serviciu online o idee folositoare și ingenioasă, dar și alți clienți care preferă vizitele periodice tradiționale pentru verificarea robotului. Mai există o categorie de clienți, care nu preferă serviciul online, deoarece nu vor să trimită în afara companiei anumite date, pe care ei le consideră confidențiale.
T&T: Este o opțiune scumpă (service-ul online)?
D.S.: Este un serviciu gratis pe perioada garanției, cu rol de prevenție, care este prezent pe aproape 10% dintre roboții noștri instalați, dar depinde de clienți dacă vor să îl adopte sau nu, cei mai mulți preferându-l.
T&T: În medie, în cât timp se amortizează un robot ABB?
T.W.: Timpul de amortizare nu este calculat de către furnizor, ci de către client, dar vă voi răspunde într-un alt mod. Există discuții referitoare la înlocuirea personalului uman cu roboții, dar trebuie să ne amintim un lucru: cele mai bune unelte rămân încă mâinele omului, care nu vor putea fi înlocuite de niciun robot. Nu este cazul ca roboții să ia locul oamenilor, deoarece roboții sunt folosiți atunci când munca este prea periculoasă pentru un om sau atunci când compania este în expansiune. De cele mai multe ori, introducerea unui robot în procesul de producție duce la creșterea numărului de angajați cu normă întreagă.
T&T: Coboții sunt și ei un subiect interesant de discuție. Care este locul lor în strategia ABB?
T.W.: În 2015 am lansat la nivel global cobotul nostru cu două brațe denumit YuMI, care este cu adevărat colaborativ, la modul în care poate lucra alături de om și poate executa în siguranță sarcini uzuale, asta însemnând că nu există bariere între om și cobot. Acest tip de robot reprezintă o soluție pentru aplicații speciale, de exemplu când vinde vorba despre producția de componente electronice sau despre domeniul farmaceutic.
T&T: Ați instalat vreun cobot în România până acum?
D.S.: Până acum nu am instalat niciun cobot, dar suntem în discuții și vom instala unul până la sfârșitul anului curent.
T&T: Cam de cât timp au nevoie angajații unei companii pentru a se acomoda și a învăța cum se folosește un robot?
D.S.: Depinde de aplicație. Noi facem instalarea și un instructaj de bază pentru cei care îl vor opera, cât și pentru cel care îl va supraveghea. După instalare avem și instructaje mai avansate, pentru programarea robotului. Dacă este o aplicație ușoară poate dura între una-două săptămâni.
T&T: Ați spus mai devreme faptul că în viitor vor intra alți investitori importanți pe piața din România și că veți colabora cu ei. Știu că la nivel global aveți clienți importanți. Care sunt previziunile dvs. despre evoluția pieței de roboți în România?
T.W.: Dacă mă întrebați despre viitor, suntem convinși că în România, în următorii 5-7 ani, va exista o creștere a unităților de producție instalate în fiecare an, cu un număr format din două cifre. Trebuie să acceptăm faptul că încă suntem la un nivel scăzut de automatizare și de robotizare a industriei. Din punctul nostru de vedere, suntem convinși de faptul că ABB va rămâne în top 3 cei mai importanți „jucători” de pe piața din România. De asemenea, ne pregătim să livrăm din ce în ce mai multe aplicații, iar o altă preocupare importantă a noastră vor rămâne serviciile de mentenanță preventivă și after sale service, aceasta este strategia pentru următorii 3-5 ani. Mai mult decât atât, vom rămâne la fel de interesați și de digitalizare, mai exact de conectarea roboților la serverele noastre.
D.S.: Service-ul vinde produsul, fiind foarte important pentru client. Dacă ai servicii bune de mentenanță vei avea și vânzări bune. Roboții nu vor înlocui niciodată oamenii. Dacă ne uităm la țările mai dezvoltate, observăm faptul că robotizarea este mai crescută, dar există și locuri de muncă pentru oameni.
T.W.: Există multe discuții despre inteligența artificială și despre robotizare și vedem din ce în ce mai multă tehnologie nouă în jurul nostru, dar în România nu este cazul ca roboții să înlocuiască oamenii în următorii 15-25 de ani, poate doar pe anumite nișe să existe această posibilitate. După cum spuneam, pe viitor ar trebui să vedem o creștere cu un număr format din două cifre (double digit growth), iar macroeconomia ,,ne susține”: PIB-ul este în creștere, consumul și investițiile cresc, economia este stabilă, iar oamenii sunt încrezători cu privire la viitor, deci sunt de părere că nu va exista niciun obstacol care să ne afecteze creșterea în viitor.
Comentarii recente