Tot ce trebuie să știi despre Big Data și IoT

Astăzi, trăim într-o lume înconjurată de senzori și dispozitive interconectate. Internetul, fiind elementul de viață al acestei comunicări, joacă un rol esențial în conectarea unui dispozitiv la altul. Această interconectivitate este atât de importantă, încât industriile ar fi condamnate fără conexiune interdispozitiv, iar orașele inteligente ar înțepeni în câteva secunde. Pentru a înțelege mai multe despre gravitatea acestei înrudiri inseparabile, să punem ambii termeni la microscop pentru a cunoaște interdependența lor.

Big Data

Termenul Big Data se referă la un volum mare de date atât structurate, cât și nestructurate, care este atât de masiv, încât este foarte dificil de prelucrat cu ajutorul bazelor de date convenționale și al instrumentelor software. Aceste date sunt adunate de obicei de mai multe surse, inclusiv e-mailuri, dispozitive mobile, aplicații, baze de date, servere etc., care sunt utilizate de organizații pentru a studia tiparele și tendințele și pentru a obține informații utile care pot fi folosite pentru a avea un impact pozitiv asupra diverselor aspect de viață, care includ îmbunătățirea sănătății și a stilului de viață al oamenilor, sistemul de transport, conservarea energiei și multe altele.

Internetul lucrurilor

Orice obiect sau dispozitiv fizic care are o adresă IP atribuită și capacitatea de a colecta informații și apoi de a le transmite printr-o rețea de internet fără nicio implicare umană este Internet of Things (IoT). Aceste dispozitive se reprezintă digital și pot fi controlate din orice punct, permițând colectarea de date din mai multe locuri. De exemplu, senzorii încorporați pe străzile orașului pot verifica funcționarea corectă a farurilor și a semnalelor de trafic. Dacă sunt echipate corespunzător, aceiași detectori pot ajuta și departamentele municipale, oferindu-le date despre calitatea aerului și prezența oamenilor pe drum.

Fuziunea Big Data și IoT

Fuziunea Big Data și IoT dă naștere unei tehnologii perturbatoare care necesită noi infrastructuri, constând în aplicații software și hardware, împreună cu un sistem de operare. Organizațiile ar trebui să fie gata să controleze fluxul de date și să îl analizeze în timp real, deoarece crește de la un minut la altul. Acesta este locul în care datele de mari dimensiuni au un rol important.

Instrumentele de analiză Big Data au capacitatea de a gestiona volume mari de date generate de pe dispozitivele IoT. Datele produse de dispozitive sunt apoi examinate de instrumente de analiză pentru a extrage informațiile pentru a crea informații necesare. Întrucât IoT continuă să aducă date la o scară variată, soluția de analiză trebuie să-și ajusteze rapid procesul de asimilare a datelor într-un mod precis și rapid.

Multe companii oferă tehnologii care furnizează analize în timp real pe seturi de date de dimensiuni mari și sunt capabile să comprime o bază de date full-rack într-un mic server de procesare de până la 100 TB, ceea ce înseamnă că cerința hardware nu este luată în considerare. O astfel de bază de date analitice utilizează tehnologia GPU care reduce dimensiunile hardware-ului și mai mult. Acest lucru ajută firmele IoT să asocieze numărul tot mai mare de seturi de date, ceea ce le ajută să obțină răspunsuri în timp real și să ajute la adaptarea la tendințele în continuă schimbare.

Viitoare provocări 

Cu tot mai multe obiecte și dispozitive care se conectează la internet, cantitatea de generare de date se compune cu ceva complex și insondabil. Mai mult decât atât, o prognoză Gartner sugerează că vor exista 20,8 miliarde de „lucruri” conectate în întreaga lume până în 2020 [1]. Pe măsură ce IoT se extinde, vor crește probleme majore precum criminalitatea informatică și alte probleme de securitate cibernetică.

Cu toate acestea, sunt disponibile pe piață mai multe platforme de securitate pentru internet cu o soluție bazată pe cloud pentru a rezolva aceste probleme. Companiile pot opta pentru oricare dintre aceste platforme, pot orienta traficul prin acesta și pot stabili politici pentru dispozitive astfel încât să nu poată comunica cu servere necunoscute.

Viitorul

Analiza Big Data și IoT sunt deja utilizate în multe industrii. De exemplu, companiile de transport maritim utilizează ambele tehnologii pentru a îmbunătăți eficiența, a economisi costurile și a reduce impactul lor asupra mediului. Acestea folosesc senzori de pe vasele lor pentru a ține o evidență a sănătății motorului, a kilometrajului, a consumului, a vitezei și a numărului de opriri.

Interesant este că Big Data și IoT sunt utilizate și în agricultură, un domeniu în care datele privind nivelurile de umiditate din câmp sunt transmise printr-o conexiune wireless. Aceste date îi ajută pe fermieri să știe când culturile lor ating nivelurile optime de umiditate.

Analiza Big Data și IoT joacă, de asemenea, un rol important în managementul resurselor umane, prin îmbunătățirea procesului de selecție a talentului și potrivirea locului de muncă cu abilitățile și caracteristicile necesare personalității.

Concluzie: Procesul de transformare a datelor în perspectivă de a acționa este cea mai importantă parte a succesului Big Data și IoT. Organizațiile ar trebui să se gândească la calitatea datelor pe care le desenează și să-și proiecteze sistemele în consecință, pentru a optimiza procesul.

Source: www.iottechexpo.com

Photo/video source: www.iottechexpo.com

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *