Impactul IoT asupra industriilor

IoT se află încă în stadiile timpurii, dar a acaparat deja diferite industrii și crește treptat. Un rezumat publicat de McKinsey Global Institute (MGI) descrie potențialul IoT nu doar în țările dezvoltate, ci și în cele în curs de dezvoltare. Analizele lor raportează că IoT va avea un impact economic în diferite industrii și arii, în valoare de 11,1 trilioane de dolari pe an până în 2025.

Dintre toate aceste multe domenii din acest articol, accentul pică pe agricultură, îngrijiri medicale și producție. Modernizarea și digitalizarea au afectat toate aceste industrii, pe fiecare într-un anumit fel. Modernizarea joacă un rol important în domeniul agriculturii, deoarece fără utilaje și tehnologii este o muncă foarte dificilă și anevoioasă. În comparație cu 1900, un fermier a devenit mai eficient în ceea ce privește munca sa, iar vremea poate fi prognozată, nu mai este o surpriză. În sistemul de îngrijiri medicale, gadgeturile hi-tech erau deja în folosință și în timp au îmbunătățit calitatea diagnosticării. În domeniul fabircației, unde automatizarea și utilajele joacă un rol imens, încă sunt câteva arii unde procesul de fabricare poate fi serios îmbunătățit. Toate aceste arii au devenit niște factori ce pot fi optimizați cu ajutorul IoT. De exemplu, monitorizarea poate fi văzută ca unul dintre factorii ce sunt în general aplicați acestor trei industrii; monitorizarea culturilor, monitorizarea lanțului furnizor și monitorizarea pacienților și a sănătății acestora. Monitorizarea cu IoT poate fi văzută ca un mediu ce face punte peste discontinuitatea dintre aplicațiile sale și tehnologie, așa cum studii în curs efectuate de institute și universități ne arată aplicarea lui IoT și cum IoT poate juca un rol major în rezolvarea chestiunilor din industrii. 

Schimbările spontane de climă au dăunat vegetației naturale peste tot în lume (inclusiv terenurilor agricole) și speciile ce depind de mediu sunt afectate incredibil de mult. De asemenea, creșterea populației cere o producție alimentară în cantități mari în anii ce vor veni. Se întâlnesc probleme mai grave în cazul terenurilor agricole. Peste tot în lume, există o scădere a numărului de oameni care muncesc și care acoperă zonele cu culturi agricole. Pentru a depăși aceste probleme, IoT este o alternativă la care putem apela. IoT oferă ajutor în diferite arii ale cultivării pământului precum irigațiile, creșterea culturilor, fertilizarea și monitorizarea șeptelului.

Câteva dintre următoarele aplicații IoT sunt enumerate mai jos:

  • monitorizarea umidității și temperaturii solului, a nivelurilor pH din apă;
  • dronele vor ajuta la fertilizarea culturilor;
  • analiza datelor colectate de la senzorii din ferme.

IoT și îngrijirile medicale 

Un raport UN a evidențiat că numărul de oameni vârstnici va crește cu aproape 2,1 miliarde până în 2050. Lucrul acesta arată un număr alarmant pentru sistemele de îngrijiri medicale nu doar din țările în curs de dezvoltare, ci și în țările dezvoltate. Peste tot în lume oamenii devin puțin mai preocupați de starea lor de sănătate, lucru care la rândul său solicită tehnologie, care este anticipativă și ne spune ce chestiuni să avem în vedere referitor la sănătatea noastră. Sistemele existente de îngrijiri medicale pot fi îmbunătățite cu IoT și pot fi folosite în multe și diferite moduri.

Cercetătorii au dezvoltat modele și o arhitectură ce includ IoT în tehnologiile medicale curente. Internetul lucrurilor a dovedit deja ce rol deosebit poate juca în viața unui om dacă primește dinainte informații despre unele comportamente neobișnuite ale organelor importante. 

Diferite aplicații ale IoT în lumea medicală sunt după cum urmează:

  • Tratarea pacientului de la distanță: pacienții cu mobilitate limitată pot oferi informații și discuta despre starea lor de sănătate prin intermediul platformelor digitale și al celor la purtător. 
  • Medicația și gestionarea resurselor: pacienții sunt înștiințați despre problemele lor prin intermediul dispozitivelor la purtător, iar dispozitive costisitoare pot fi atașate și monitorizate și toate aceste informații pot fi stocate în cloud.

IoT și producția

Ar fi incorect să spunem că IoT a fost deja introdus în domeniul producției de către Industry 4.0. Ideea din spatele acestei revoluții industriale este de a aduce internetul la calculatoarele responsabile cu controlarea procesului de fabricație. Introducând senzori inteligenți și dispozitive inteligente în liniile de asamblare din cadrul fabricării tradiționale, IoT poate îmbunătăți productivitatea, incomensurabil. În Africa, o mină de aur a cules informații și, pe baza acestora, au ajuns la rezultate neașteptate, în cadrul procesului lor decisiv. După corectarea acestei chestiuni, ei au putut crește producția cu 3,7 procente, ceea ce a însemnat în jur de 20 de milioane de dolari anual.

În uzinele dedicate producției, există următoarele puncte unde IoT se poate dovedi incredibil de benefic:

  • Linia de asamblare: asamblări interconectate cu caracteristici de virtualizare, senzori inteligenți și utilaje ce pot fi utile nu doar muncitorilor, ci și managerilor care să observe performanța și reglajele în timp real.
  • Capacitatea anticipativă de mentenanță: în funcție de datele colectate pe durata ciclului complet de viață al fabricării unui produs, analiza poate ajuta la îmbunătățirea incompatibilităților pe durata ciclului următor de viață. 
  • Monitorizarea liniei de producție: în acest proces, este important ca informațiile în timp real să fie colectate și anunțate. Lucrul acesta se poate face cu utilaje tradiționale, dar și cu IoT se poate rezolva ușor. 

Pentru a crește diferitele sectoare ale industriilor mulți acționari au început deja să investească și să implementeze aceste idei. Infrastructura solicitată pentru integrarea IoT în agricultură, îngrijiri medicale și fabricare nu este doar un concept, ci și o realitate. Deja, multe întreprinderi noi, guverne, instituții gigantice au introdus produsele în mod comercial și încet transformă utilajele, uzinele și orașele într-unele inteligente. Implementarea anumitor idei IoT prezintă discrepanțe ce trebuie eliminate, însă acestea doar așteaptă să fie descoperite. 

Source: www.iottechexpo.com

Photo/video source: www.iottechexpo.com

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *