Soluțiile inteligente Bosch, la CES 2018 Concentrare pe tehnologiile pentru orașe conectate
- Orașe conectate: securitate sporită, eficiență energetică și confort
- Mobilitate conectată: Bosch lucrează la soluții pentru a face ca mobilitatea de mâine să fie lipsită de accidente, stres și emisii
- Locuințe conectate: casele inteligente se bazează pe senzori de la Bosch
- Producţie conectată: în ceea ce priveşte industria 4.0, Bosch este utilizator lider și un furnizor de top
- CES 2018 Innovation Awards®: trei premii pentru soluțiile Bosch
La CES 2018, care a avut loc în Las Vegas, în perioada 9-12 ianuarie 2018, Bosch a demonstrat că orașul inteligent conectat de mâine este deja o realitate. Furnizorul de tehnologie și servicii a prezentat soluții inovatoare și servicii pentru mobilitatea urbană și pentru un mediu de lucru conectat, precum și pentru casele și clădirile inteligente.
Soluții pentru orașele conectate: siguranță, eficiență energetică, stres redus
Scapă de grija parcărilor: Bosch va prezenta diferite soluții pentru parcarea conectată și automatizată. Parcarea comunitară permite conducătorilor auto să găsească ceea ce a devenit o raritate în zonele rezidențiale și centrele urbane: un loc liber de parcare. Pe măsură ce conduc, autoturismele recunosc și măsoară automat mărimea spaţiului dintre autoturismele parcate, transmițând datele în timp real către o hartă digitală a spațiului de parcare ce permite șoferilor să identifice locuri de parcare vacante.
Parcarea automată cu valet de la Bosch face un pas înainte – parcarea auto fără niciun efort necesar din partea conducătorului auto. Conducătorii auto își lasă vehiculul la intrarea în garaj și trimit o comandă corespunzătoare de la aplicația smartphone: mașina caută apoi un loc vacant pe cont propriu și parchează acolo fără ajutor. Un factor care face parcarea automatizată o realitate este infrastructura inteligentă de tip parcare-garaj, care se conectează la software-ul vehiculului de la bord.
Sursă de alimentare inteligentă cu microgrilele DC: Microgrilele sunt relativ mici, controlate independent de sistemele de gestionare a energiei care pot genera energie în clădiri mari. Capacitatea lor de a funcționa atât pe combustibilii tradiționali, cât și pe cei regenerabili denotă o susţinere excelentă a mediului înconjurător. Un alt avantaj major al microgrilelor este autosuficiența lor, constituind o sursă de putere fiabilă atunci când un inconvenient legat de vreme sau de securitate afectează grila mai largă. Spre deosebire de cele convenționale, microgrilele Bosch funcționează pe curent continuu (DC) în loc de curent alternativ (AC), permițând economii de energie de până la zece procente. Microgrila DC Bosch a fost dezvoltată în S.U.A. ca parte a unui proiect strategic cu scopul de a dezvolta noi oportunități de afaceri pentru companie la început de drum. Încă din 2015, Bosch a echipat o instalație existentă în Fort Bragg, Carolina de Nord, cu o soluție de microgrilă pentru clădiri inteligente, care furnizează o electricitate mai puțin costisitoare și mai ecologică.
Avertizare prealabilă de inundații: o nouă soluție Bosch oferă o avertizare prealabilă
referitoare la posibile inundații prin monitorizarea digitală a nivelurilor râurilor și ale altor surse de apă aproape de orașe, în timp real. Până în prezent, nivelul apei a fost întotdeauna măsurat prin mijloace mecanice. Pot dura ore până când datele să fie disponibile pentru terțe părți. Bosch testează în prezent sistemul de monitorizare a inundațiilor într-un proiect pilot pe râul Neckar din Ludwigsburg, Germania. Acolo, sondele și camerele cu senzor ultrasonic urmăresc modificările la nivelul apei, viteza apei și debitul acesteia. Aceste date sunt trimise spre evaluare către Bosch IoT Cloud. Când pragurile critice sunt depășite, alertele prealabile sunt trimise prin SMS către persoanele, municipalitățile, rezidenții și proprietarii de afaceri afectați. Acest lucru le oferă suficient timp să ia măsuri de precauție împotriva inundațiilor sau daunelor provocate de inundații. Un număr de municipalități predispuse la inundații din India și America de Sud și-au exprimat deja interesul pentru această soluţie.
Aplicația Vivatar – un înger digital de pază: alergatul pe întuneric sau mersul acasă pe jos după ce ultimul autobuz a plecat este suficient pentru a face pe oricine să se simtă incomod. Aici își face apariția aplicația Vivatar Bosch. Oamenii o pot folosi pentru a contacta prietenii și familia și pentru a fi ,,escortați” digital prin intermediul GPS-ului. Utilizatorii decid singuri când vor fi însoțiți și de către cine. Versiunea Premium a Vivatar acordă utilizatorilor acces la serviciul de asistență de urgență Bosch 24 de ore din 24, o echipă de urgență instruită profesional.
Startup-urile Bosch dezvoltă soluții pentru orașe inteligente: Bosch dorește să abordeze noi domenii de afaceri rapid cu platforma start-up dezvoltată la nivel intern. În același timp, Startup-urile inovatoare care o utilizează beneficiază de infrastructura furnizată și de experiența îndelungată a unui furnizor de tehnologie și servicii cum este Bosch. La CES 2018, două start-up-uri ale acestei platforme și-au prezentat soluțiile pentru orașul conectat. Una dintre acestea este aplicația MyScotty care le permite utilizatorilor să plătească și pentru serviciile de mobilitate comună locală de la diferiți furnizori.
O singură înregistrare este suficientă pentru a obține acces permanent la mii de mașini, biciclete și scutere. Aceasta înseamnă că sunt necesare mai puține aplicații. MyScotty a debutat în Germania la jumătatea anului 2017, iar alte țări urmează să continue demersul. O altă soluție, centrul inteligent de mobilitate BePart, se află încă în faza de dezvoltare. Este menit să permită orașelor mai mari sau mai mici să evite congestionarea prin devierea traficului în timpul orei de vârf. Navetiștii pot primi recomandări în timp real de la autoritățile locale și își pot ajusta rutele corespunzător. Scopul este de a îmbunătăți calitatea aerului în centrele de aglomerare urbană. Proiectele pilot inițiale se vor desfășura în unul sau două orașe din Germania în 2018.
Noua mobilitate a viitorului: călătorii urbane inteligente, sigure și fără stres
Locul pilotului din generația următoare: Bosch livrează un loc al pilotului futurist pentru următoarea generație de autovehicule. Vizitatorii CES 2018 au putut experimenta live un afișaj complet și un concept de control într-un vehicul demonstrativ bazat pe Cadillac Escalade. Cu cele cinci afișaje interconectate, interfața dintre șofer și vehicul (HMI) face ca șofatul sa fie o experiență mai sigură și mai puțin stresantă, și permite șoferilor să se concentreze mai bine asupra situației traficului. O cameră de pilotaj și un software de recunoaștere vocală recunoaște șoferul și încarcă automat nu numai setările lor personale pentru scaun și oglinzi, dar și melodiile lor preferate.
Fără a fi nevoiți să își ia ochii de pe șosea, șoferii pot să opereze sistemele de informații, de navigație și sistemele de climatizare, fie prin intermediul controlului vocal, fie printr-un ecran digital.
Bosch a prezentat servicii de mobilitate pentru vehiculele conectate într-o mașină-concept nouă bazată pe BMW i3. Pe măsură ce crește numărul de vehicule conectate – conform Gartner, aproximativ 250 de milioane de automobile vor fi conectate la nivel mondial până în 2020 – la fel crește și potențialul noilor servicii digitale. Bosch oferă o gamă largă de servicii pentru vehicule care pot ajuta șoferii să găsească un loc liber de alimentare sau un loc de parcare cu un minim de efort. Alte servicii includ avertizarea conducătorului auto privind un drum greșit și activarea automată a unui apel de urgență după un accident.
Mobilitatea viitorului: Mașina de prezentare conectată Bosch încorporează viitorul mobilității.
Mașina de prezentare este întotdeauna on-line și conectată la împrejurimile sale, precum și la casa inteligentă a proprietarului. Această conectivitate permite șoferilor să rezerve cel mai apropiat „ebike” sau să închidă ferestrele la domiciliu dacă începe să plouă – este suficientă atingerea sau glisarea ecranului.
Utilizarea convenabilă a aplicațiilor pe motociclete și alte vehicule pe două roți: prin soluția mySPIN de integrare a smartphone-urilor, Bosch le permite călătorilor pe vehicule cu două roți să acceseze cu ușurință funcții avansate cum ar fi: navigația, sunetul personal și vremea pe smartphone-urile lor. Deja disponibil pentru mașini începând din 2014, mySPIN a fost acum optimizat pentru vehiculele cu două roți și autosporturi. La CES 2018, Bosch a demonstrat soluţia mySPIN pe un vehicul rutier de la BRP: un Can-Am® Spyder® F3 Limited.
Camioane grele conectate la logistica optimizată: Împreună cu Daimler Trucks și Fleetboard, Bosch a dezvoltat o platformă comună de telematică, pe care managerii flotei o pot utiliza pentru a monitoriza starea tehnică a componentelor vehiculului. Aceasta îi avertizează cu privire la eventuale defecțiuni înainte de a se întâmpla, ajutând la evitarea reparațiilor neplanificate, optimizând vizitele programate în service și sporind fiabilitatea livrărilor. Soluția de telematică pionieră Bosch pentru camioanele grele inteligente a primit premiul CES 2018 pentru inovație în categoria Tech For A Better World.
Alerte în situații critice prin comunicarea vehicul-la-x: un blocaj de trafic dincolo de vârful unui deal sau un vehicul care intră brusc dintr-un drum lateral ascuns: atunci când vehiculele comunică între ele și cu împrejurimile lor, trimit avertizări cu privire la situațiile critice și fac șofatul mai sigur și mai puțin stresant. Noua unitate de control a conectivității CCU dezvoltată de Bosch este o unitate de bord care reglează comunicarea vehicul-la-x (vehicul-la-orice). CCU vehicul-la-x este compatibil cu toate standardele actuale de comunicare, cum ar fi Wi-Fi, LTE sau DSRC, și poate fi implementat oriunde în lume.
Securitatea vehiculelor conectate: Sistemul IDPS de detectare și prevenire a intruziunilor, dezvoltat de Escrypt, o filială Bosch, utilizează un software de securitate dedicat pentru a recunoaște și analiza potențialele atacuri asupra vehiculelor conectate, permițând luarea rapidă a unor măsuri eficiente de protecție a vehiculelor individuale sau a unei flote întregi. Escrypt, un specialist în securitate, a lansat la CES 2018 și o soluție de securitate a datelor pentru comunicarea vehicul-la-x.
Casele inteligente se bazează pe software și pe tehnologia cu senzori
Aspiratorul robotizat cu inteligență artificială Roxxter: Bosch este un pionier când vine vorba de conectivitatea în bucătărie. Anul trecut, compania și-a rotunjit portofoliul de dispozitive cu funcții web pentru toate categoriile de aparate. Dar casa inteligentă nu este completă încă. Anul acesta, Bosch lansează primul aspirator robotizat conectat: Roxxter. Acest ajutor de înaltă performanță este echipat cu senzori care scanează și realizează hărți interactive ale mediului său. Datorită RoomSelect, pot fi oferite sarcini specifice, precum și instrucțiuni despre zonele unde nu trebuie să meargă. Roxxter poate fi chiar controlat prin comandă vocală folosind Amazon Alexa spunând, de exemplu: ,,Alexa, du aspiratorul robotizat Home Connect în camera de zi!”
Din toamna anului 2017, a fost posibilă și operarea soluţiilor de cameră de supraveghere pentru case inteligente utilizând comenzile vocale Amazon Alexa, devenind unele dintre primele camere care au oferit vreodată această opțiune. Începând cu anul 2018, întreg sistemul Bosch pentru case inteligente va putea fi operat cu ajutorul comenzilor vocale.
Camere premiate pentru o locuință sigură: Camera de supraveghere interioară de 360° și camera externă Eyes, ambele premiate în cadrul RED DOT AWARD 2017, sunt disponibile ca soluții inteligente și independente. Începând cu anul 2018, va fi posibilă integrarea acestora în soluțiile de sistem pentru case inteligente de la Bosch, dacă se dorește. În plus, ele îmbunătățesc sistemele de alarmă prin verificarea situației printr-o înregistrare video imediat după declanșarea notificării de alarmă.
Platforma pentru clădiri conectate: soluția bazată pe cloud analizează date din tehnologia de construcții și senzori, cum ar fi calitatea aerului și activitatea umană. Prin urmare, platforma oferă o bază pentru gestionarea eficientă a clădirilor, de exemplu prin întreținerea predictivă și abordările spre creșterea productivității. De asemenea, oferă informații despre utilizarea camerei și utilizarea spațiului de lucru. De exemplu, aceasta permite angajaților din birouri cu stații de lucru flexibile să găsească rapid următorul spațiu disponibil și să permită implementarea optimă a serviciilor de curățenie. Detectarea faptului că oamenii sunt prezenți și localizarea echipamentului ajută la optimizarea proceselor din interiorul clădirii. Soluția a fost dezvoltată pe baza gamei Bosch IoT.
Un senzor de accelerație mic, dar performant: Un nou senzor MEMS, extrem de eficient din punct de vedere energetic, BMA400, este utilizat în aplicații de uzură și aplicații IoT. Consumă de zece ori mai puțină energie decât produsele existente, oferind în același timp aceeași performanță. Acest lucru ajută bateriile să dureze mai mult și extinde semnificativ durata de viață a bateriilor dispozitivelor. Senzorul de accelerație este deosebit de interesant pentru aplicațiile din casa inteligentă, cum ar fi sistemele de securitate. Un pedometru integrat, eficient din punct de vedere energetic, face de asemenea posibilă echiparea unor noi dispozitive purtate pe corp, cum ar fi ceasurile de mână normale, cu o funcție de detectare a activității fără costuri majore de dezvoltare. Senzorul a primit un Premiu de Inovație CES 2018 în categoria Tehnologii Incorporate. La CES, vizitatorii au putut experimenta BMA400 interactiv jucând un joc de zaruri la standul Bosch # 14028 în zona Smart Home.
Interfață interactivă cu utilizatorul: utilizarea dispozitivelor electronice în viața de zi cu zi este în creștere – fie că sunt purtate în timpul călătoriei sau în casa inteligentă. Acest lucru face din ce în ce mai importantă îmbunătățirea modului în care oamenii și tehnologia interacționează. O componentă cheie pentru astfel de soluții este microscanner-ul Bosch. Acesta creează interfețe virtuale flexibile și intuitive și le proiectează la o rezoluție înaltă pe orice suprafață obișnuită. Acest senzor mic poate fi astfel utilizat pentru a realiza o interfață precisă, la cerere, pentru Internetul lucrurilor, inclusiv pentru aparatele de uz casnic, tablete și roboți sociali, ca şi exemple. Rezultatul este capacitatea de a interacționa cu dispozitive într-un mod intuitiv și ușor de utilizat, permițând integrarea fără probleme a funcțiilor lor în viața cotidiană.
Premii de Inovație CES: trei premii pentru Bosch
Mai multă comoditate, mai multă siguranță și mai multe posibilități: camioanele, casele, apartamentele și accesoriile devin tot mai inteligente și mai eficiente cu soluțiile de conectivitate Bosch. La CES Unveiled de la Amsterdam, Bosch a primit două premii CES 2018 pentru inovație pentru aceste soluții. În fiecare an, acest premiu prestigios este acordat celor mai bune soluții înainte de cea mai mare emisiune electronică din lume și este un indicator al tendințelor viitorului. Pe 7 ianuarie 2018, în Las Vegas, o altă soluție a primit un premiu în categoria Smart City.
(comunicat de presa)
Source: Bosch Compact
Photo/video source: Bosch Compact
Comentarii recente